Mosdókagyló választási tippek, tanácsok

Hogyan közelítsük meg a mosdókagyló vásárlást?

A mosdókagyló az egyike a domináns elemeknek a fürdőszobákban, ezért nem mindegy, hogy milyenre esik a választásunk. Árkategóriáktól függetlenül különféle esztétikus darabok közül válogathatunk. A mosdó formája meghatározza a fürdő stílusát és hangulatát. Emellett a rosszul megválasztott mosdóval hihetetlenül sok bosszúságot okozunk magunknak. Nem férünk el kényelmesen előtte, túl magasan van, vagy éppen túl alacsonyra került. Állandó probléma, hogy nem fér alá a kezünk és a víz egy része a padlón köt ki, esetleg annyira mély a kagyló, hogy kényelmetlen fölötte hajolni. Ha ezek közül akár egyet is tapasztalunk, az azt jelenti, hogy rosszul választottunk. Azonban, ha még választás előtt állunk, akkor ezek jó kiindulási alapok arra, hogyan ne bánjuk meg egy-két hét múlva a döntésünket.

Milyen anyagból készül a mosdókagyló?

Az igényes fürdőszoba nem kiváltság. Nem kell különleges anyagból készült mosdókagyló ahhoz, hogy egyedi, ízléses megjelenése legyen ennek a nélkülözhetetlen helyiségnek, vagyis a fürdőszobának. Ha mégis a különlegesre vágyunk, akkor pedig a lehetőségnek csak a csillagos ég szab határt – és persze a rendelkezésünkre álló hely.

 

Ár-érték arányban a kerámia mosdókagylók régóta veretlenek. Könnyű takaríthatóságuk, hosszú életük megalapozta a népszerűségüket. Ráadásul ez az anyag a gazdag forma- és színvilágra is lehetőséget nyújt. Meglehet túl kézenfekvő és általános megoldásnak tűnik, de higgyük el, hogy némi utánajárás után olyan kialakítású kagylókra bukkanunk, hogy rögtön búcsút mondunk az előítéleteinknek.

 

Ha mégsem, akkor pedig választhatunk extravagánsabb anyagokat is. Kevésbé általános, de nagyon sok helyen kapható megoldás az öntött műmárvány mosdó, amely anyagából adódóan szintén sokféle megjelenésű lehet. Erősebb, keményebb anyag a kerámiánál, így több mindent elvisel, de ha a hétköznapi rendeltetését nézzük, akkor inkább az anyag mibenléte teszi valamivel különlegesebbé a kerámiából készülteknél. Ami viszont szimpatikusabbá teszi őket, az a meleg tapintás. A kerámia hidegebb anyag, amihez talán nem is szívesen érünk emiatt. Tisztíthatóság szempontjából a két kategória megegyezik. Könnyen és gyorsan takaríthatók.

 

Abszolút felsőkategóriás design megoldás a fa, az üveg, a valódi márvány, a gránit vagy az öntött fém mosdókagyló. Otthonokban nem kimondottan nevezhetők praktikusnak, különösen kisgyerekes családoknak ezek a változatok, ugyanakkor a látványért időnként megéri kompromisszumot kötni. Azok a mosdókagylók, amelyek ezekből a különleges anyagokból készülnek, magas minőséget, s így magasabb árakat is képviselnek. Szín- és formaválasztékuk is gazdag, valamint jellemzően olyan bevonattal vannak ellátva, amely segíti a tisztántartás, antibakteriális védőréteget képez és a vízkő ellen is hatékony.

 

Milyen méretű legyen a mosdókagyló?

A méret sokszor kompromisszum. Kisebb fürdőszobákban kénytelennek vagyunk értelemszerűen kicsi, akár beépíthető medencét választani, ami sokszor nem nyújt akkora komfortérzetet. A gyártók igyekeznek az ebből adódó kényelmetlenségeket kiküszöbölni, de sok szempontból tehetetlenek az ügy ellen. Az egyetlen dolog, amit tehetnek a kis fürdőszobás vásárlókért, azaz, hogy lehetőséget adnak arra, hogy a kicsi kagyló kellően mutatós és funkció szempontjából azért használható legyen.

 

Kimondottan kis fürdőszobákhoz találták ki az úgynevezett Avocado koncepciót, amely nagy rakodófelület mosdót takar, s automatikusan tartozik hozzá egy kád, így kettő az egyben, helytakarékos megoldást nyújt ilyen helyzetekre.

 

Ahol van rá hely, oda érdemes dupla mosdót választani, így a családtagoknak nem kell reggelente sorba állniuk a helyért. Ezek kaphatók két medencét, illetve osztott medencés kivitelben is, de akár két különálló darabot is elhelyezhetünk a pulton.

A legtöbb fürdőszoba felszerelhető a normál méretű darabokkal, de másikra már nincs benne hely. A kényelem szempontjából előnyös, ha a mosdó úgy helyezkedik el, vagy olyan kialakítású, hogy lehessen mellé vagy rá még pakolni. A fogápolási szerekkel és szappannal minimum számolni kell a vásárlás során, mert ezeket közvetlenül ott és napi több alkalommal is használjuk.

 

Hogyan építhető be a mosdókagyló?

Mosdókagyló és mosdókagyló között nem csak a megjelenés tesz különbséget, hanem annak beépíthetősége is. Sokáig csak falra szerelhető vagy saját lábakon álló medencéket lehetett kapni, majd később megjelentek a bútorba építhető és a bútorra ültethető darabok is. Mikor erről döntünk, vegyük figyelembe a csaptelep típusát is, illetve az sem mindegy, hogy előfúrt-e a termék vagy sem. Ha falra szeretnénk szerelmi, akkor vegyük figyelembe a súlyt és a fal anyagát is. Általában szükség van ytongra a teher biztonságos viseléséhez. Ez alapvetően a kivitelező gondja, de nem árt tisztában lennünk nekünk is vele, mert nem biztos, hogy szóba kerül.

 

A legkényelmesebb és esztétikus megoldás, ha teljes szettet vásárolunk, amely tartalmazza a medencét, a csaptelepet és a bútordarabokat is. Ilyenkor biztosan illeszkedni fog minden elem és nekünk nem kell azon gondolkodnunk, hogyan fog együtt kinézni a berendezés.