Melyik macskaalom az igazi?

Ha a legjobb macskaalmot keresed

A macskák alapvetően kevés felügyeletet igénylő lények. Saját maguk tisztálkodnak, és a kint élő macskák elássák az ürüléküket. Elmondhatjuk róluk tehát, hogy nagyon higiénikus lények, ami nem sok állatra igaz. Azonban, a benti cicák esetében nem ilyen könnyű a gazdi dolga, és természetesen felmerülhet az a kérdés, hogy milyen macskaalom lenne ideális választás az új háziállat számára, és milyen további felszerelések szükségesek a tisztálkodásához. Ebben szeretnék egy kisebb útmutatást nyújtani a továbbiakban. Megnézzük, milyen macskaalomfajták léteznek, melyiknek milyen előnyei és hátrányai akadnak, és hogy milyen mennyiséggel kell számolnunk a vásárlásakor.

Néhány általános igazság a macskaalmokról

Azt gondolnánk, hogy elég csupán egyetlen macskavécé egyetlen cicának, de ennél árnyaltabb a helyzet. Sok gazdi tart valóban csupán egyetlen alomtálcát, azonban azt szokták mondani, hogy legyen elérhető mindig egyel több belőle, mint ahány macskát az ember otthon tart. Másik fontos kérdésként a tálca mérete szokott felmerülni, ami valóban nehéz döntés. A macskák hajlamosak „mellécsinálni”, hogyha nem elég nagy a tálca mérete, és bár beleállnak, mégis azon kívül piszkítanak bizonyos esetekben. Ha azonban túl nagyot választunk, a cicánk talán fel sem ismeri, hogy az az illemhelye, és másik helyet keres magának. Azt szokták mondani, hogy a túl magas semmiképpen nem jó, azonban a földszintes dobozokból könnyedén kipotyog az alom. Lehet az alapján is választani, hogy mekkora macskáról van szó, így például mindig haladhatunk a mérettel is, ahogy a kiskedvenc egyre nagyobb lesz. Amikor felmerül a kérdés, hogy fedeles vagy inkább fedél nélküli legyen, akkor szintén több szempont szerint választhat az ember. A fedeles, modernebb darabok jobban tartják a szagot, és kevésbé potyognak ki belőle a macskaalom darabjai, azonban drágábbak is. Nagyon előnyösnek hangzik a költségeket leszámítva, azonban a macskák nem kifejezetten szeretik a fedett helyeket, és sokszor kerülik is azokat. Ha van már macskánk, akkor tudjuk, hogy mindig magaslati helyeket keresnek, de a földön ülve is csak olyan helyzetben találhatjuk meg őket, ahonnan jól látják a környezetüket. Éppen ezért, lehet hogy a drágább alomtálca megvétele után a kedvencünk mégsem fogja használni ezt a fedett tálcát, mert nem találja számára elég biztonságosnak. Természetesen, mivel ez macskafüggő, lehet próbálkozni, akadhatnak olyanok is, akiknek nincs problémája a használatával, és így sok előnnyel járhat az.

Felmerülhet továbbá a kérdés, hova helyezhetjük a tálcát. Érdemes a fürdőszobába tenni, jól látható helyre, ahol könnyen szellőzik. A macska lásson minden helyet, és a tálcát is könnyen vegye észre. Nem érdemes szőnyegre rakni közvetlenül, hiszen a kipotyogó alomdarabok alomfajtától függően foltot hagyhatnak rajta.

Az ideális macskaalom

A macskaalmok közül több fajtát is találhatunk minden boltban. Érdemes még az első vásárlás előtt eldönteni, hogy számunkra melyik lenne az ideális, hiszen árban, mennyiségben, és főleg minőségben széles skálán mozog ez a kiegészítője a macskatartásnak. Milyen alapú legyen? Növényi? Agyag? Esetleg szintetikus? Érdemes egyáltalán macskaalomba fektetni, vagy valami egyszerűbb és nagyszerűbb alternatíva is létezik? Ilyen kérdések merülhetnek fel az emberben ilyen helyzetben, de a homály nem marad mindig ködként a szemünk előtt, hogyha megfelelően tájékozódunk a lehetőségekről. Legnépszerűbb fajták közé tartozik az összeálló, csomósodó macskaalom, ami esetében az elhasznál rész nagyobb darabbá áll össze, és így könnyedén eltávolítható az alomból, amit így kevesebbszer kell teljesen kidobni, tehát spórolhat is rajta az ember. Az, hogy a macskaalmok közül van olyan fajta, aminek a szemei összeállnak, azt is jelenti, hogy kevesebb kellemetlen szagot jelent a macskánk higiéniája, ami fontos, hogyha az ember a lakásban helyezi el az almot. Ilyen például az agyag alapú készítmény vagy a zeloit. Ezek esetében különböző szemcsenagyságok közül választhatunk, attól függően, hogy mennyire probléma, ha a macska széthordja azokat a talpán, és milyen szagelfedést szeretnénk. Környezetbarát módon élő emberek számára azonban előnyösebb lehet az újrahasznosított anyagokból készült macskaalom használata, amelyek lebomló anyagokból készülnek, így nem szennyezik a környezet felszínét sem. Beszélhetünk továbbá szillikagél darabokról is, amelyek tulajdonképpen műanyag gyöngyök segítségével egy hosszabb élettartamú macskaalmot eredményez, így méltán népszerű a macskatartók között.

Az ideális macskaalom

 

Az ideális macskaalom mindenki számára mást jelent tehát, lehet kisebb vagy nagyobb szemű, környezetbarát és műanyag is. A lényeg, hogy a cicánk szeresse, és a mi elégeinket is kielégítse. Ne feledjük, ha gond van a macska higiéniai szokásaival, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a macskaalom a hibás. Lehet, hogy az alomtálca elhelyezése, mérete a hunyó a dologban. Azonban, ha már találtunk egy jó almot, nem érdemes többé az újakkal kísérletezni.