Mit csinál egy közbeszerzési tanácsadó?

Hol dolgozik a közbeszerzési tanácsadó?

Amikor elhangzik az a szó, hogy közbeszerzési tanácsadó, óhatatlanul a pályáztatási rendszerre gondolunk és ezt helyesen is tesszük. De, hogy is van ez tovább? Mert a közbeszerzési szakjogász nem alkalmazottja konkrétan egyik félnek sem, mégis mindig ott van. Nos, alapvetően arról van szó, hogy egy pályázatnál mindig van egy fő téma, amiről maga a pályázat szól. Ez az a szakmai rész, amin belül az állami vagy magán pályázat megszületik. Igen ám, de magához a pályáztatáshoz annak jogi buktatóihoz nem feltétlenül ért az, aki erre adja a fejét.

Akár a pályázatkiírásra, akár az arra való jelentkezésről beszélünk. A jogi útvesztők egy teljesen másik szakma, indokolatlan elvárni egy területen jártas embertől, hogy hirtelen teljesen otthonosan mozogjon ebben a témában is. Éppen ezért hasznos a közbeszerzési tanácsadó, ő az, aki ismeri ezt a közeget, tudja, hogyan kalauzolja el benne gyakorlatilag azt, aki meg is valósítja a pályázatot és vele együttműködve felügyeli, hogy a pályázat jogszerűsége sértetlen maradjon.

Hogy lesz valakiből közbeszerzési tanácsadó?

Az alap közbeszerzési tanácsadói képzés „csak” egy OKJ-s képzés, ami ugyan több évig is eltarthat intenzitásától függően és önmagában nem egy sétagalopp. Viszont ez a képzettség sem elég mindenhez. Bizonyos pályázatoknál, főként ott, ahol EU-s közpénzek forognak kockán, illetve ahol a támogatás összege a negyven millió forintot meghaladja, már nem elég a közbeszerzési tanácsadó, hanem úgynevezett felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóra van szükség. Ezt szokták faksz-ra rövidíteni.

A faksz fokozat megszerzéséhez már rögösebb az út és anyagilag is egy hosszú távú befektetésre számítsunk. Először is két év aktív gyakorlati tapasztalatra van szükség közbeszerzési tanácsadó minőségben. Másfelől egy felsőfokú végzettség. A felelős biztosítás is kötelező meghatározott összegben. Emellett persze vannak kiegészítő képzések és az államnál is regisztrálni kell, ettől lesz a szaktanácsadó akkreditált.

Mi a közbeszerzési tanácsadó feladatköre?

A közbeszerzési tanácsadó gyakorlatilag már a kezdetektől jelen van. Ugyanis végezhet pályázat monitoringot, mikor ajánlattevők számára figyeli, milyen pályázatokat hirdetnek meg és értesíti őket, ha a profiljukba illőt talál. Az ajánlatkérői oldalon pedig már a pályázat összeállításakor jelentős mértékben szoktak a közbeszerzési tanácsadó segítségére támaszkodni. Már csak azért is, mert egy pályázati anyagot összeállítani sem piskóta.

Ezt ugyanúgy szabályozza a törvény, mint később a pályázatok benyújtását, és igen szigorú elveknek kell megfelelni. Ezek közül egyik, hogy a pályázati elbírálást már jó előre ki kell dolgozni. Hogy most a bíráló bizottságnak milyen legyen az összetétele, illetve a bírálati szempontok hogyan maradjanak pártatlanok mind olyan kérdés, ahol egy közbeszerzési tanácsadó segítségére van szükség.

Ha a pályázatot kihirdetik, a pályázók mindegyike eleget kell ismételten tegyen bizonyos előírásoknak, amikhez jó, ha felfogadnak egy közbeszerzési tanácsadót. Nem kötelező minden esetben, de sokat nyom a latban. Ugyanis attól, hogy egy közbeszerzési tanácsadó átnézte a beadandó pályázati anyagot még nem biztos a győzelem. Ellenben az biztos, hogy nem alaki, formai követelmények hiánya miatt vagy a jogi háttértudás ismeretét mellőzve fogunk kihullani a rostán.

Onnantól, hogy megvan a győztes pályázat, szintén van még mit tennie az olyan közbeszerzési tanácsadónak, mint a https://www.kozbeszerzesitanacsado.hu csapata. Egy felőle az ajánlattevőt segíti abban, hogy minden flottul menjen. A pályázat leadásakor úgynevezett mérföldköveket is meg kell határozni, ezek azok az ellenőrzőpontok, amikor az ajánlatkérő ránéz a projektre, hogy ott tart-e a kivitelezés, ahol megbeszéltél. Ezt megteheti maga, vagy kiküldheti a saját maga képviseletében a közbeszerzési tanácsadóját is.

Ugyanígy az ajánlattevő sem válik meg a közbeszerzési tanácsadójától, mivel a folyamatok átlátásában segítségre van szüksége. Természetesen nem az építkezés vagy más munka kivitelezésében, hiszen az az ő szakterülete. De a különféle ehhez kapcsolódó jogi ügymenetek, leadások világában a közbeszerzési tanácsadó van otthon és ő lesz az, aki segít nem elcsúszni ezekkel az egymásra épülő határidőkkel.

Ha nagyon elmérgesedik a helyzet, akár jogvitára is sor kerülhet. Ez természetesen senkinek sem ideális, így általában mindent elkövetünk az elkerülése érdekében. Már ekkor is hasznos a közbeszerzési tanácsadó véleményére adni, de egy igazán elmérgesedett helyzetben képviselhet is minket és az érdekeinket a másik fél előtt.

A közbeszerzési tanácsadó napjainkban

A pályáztatási rendszer lényege sokat nem változott az elmúlt évtizedekben, ellenben a háttere már szükségszerűen lépést tartott a korral. Ennek egyik eleme a digitalizálás, ahogy azt a kormányzati szervek mindegyikénél megfigyelhettük, úgy az elektronikus közbeszerzési rendszer is felköltözött az internetre. Ez igen praktikus, hiszen fizikai sorban állás nélkül intézhetjük az ügyeket és a közbeszerzési tanácsadóknak is könnyebbség a kevesebb fizikai papírmunka.