Építéstechnika könyvek körképe

Építéstechnika könyvek: Látszóbeton-látványbeton

Az építéstechnika könyvek közül számomra Kapu László Látszóbeton-látványbeton könyve ragadta meg elsőként a figyelmemet. A minimalista borító, amelyen mindössze annyi szerepel, beton, elég volt arra, hogy rögtön tudja, ez egy olyan példány, amelyet el kell olvasnom. A látszóbeton nem pusztán egy anyag – áll a könyv összefoglalójában -, egy technológiai eljárás, hanem benne megmutatkozik a korszak gondolkodása: egyrészt a modern hagyomány, hogy a szerkezetet a maga valójában láttassuk, de a posztmodern minden lehetséges nyitott elve is. Erős, szilárd, ellenáll az időnek, ugyanakkor egy korszerű technológia eredménye. A könyv legnagyobb érdeme, hogy a látványbeton technológiai és kivitelezési ismereteit mindenre kiterjedően részletezi, de nem feledkezik meg a célról, ami az építészeti alkotás maga.

 

Ez az építéstechnika könyvek kötet kizárólag magyar példákon keresztül mutatja be a látszóbeton megvalósulásait, ami rendkívül szimpatikus megközelítés, hiszen magyar írótól, aki magyar nyelven ír, ennél többet nem is várhatnánk. A 2014-ben megjelent építéstechnikai könyvek 304 oldalon keresztül mutatják be a beton kreatív hasznosításának módját, a tervezéstől, a kivitelezési előkészítésen és a zsaluzat kialakításán át egészen az átadás-átvétel pillanatáig, minden szakaszról kimerítő információkat kapunk. Ennyire átfogó kiadvány ebben a témában még nem látott napvilágot. És mint már említettem, mindezt hazai példákon keresztül mutatja be az író, így akár egy kirándulás alkalmával bejárhatunk valamennyi helyszínt, hogy élőben is megvizsgálhassunk, miről is olvastunk a könyv sorai között. Egyik talán legkönnyebben megközelíthető, és legismertebb példa a Nemzeti Színház bejárata.

Építéstechnika könyvek: Üveg az építészetben

Az építéstechnika könyvek közül, amit másodikként be szeretnék mutatni, az Reith András szerkesztésében megjelent Üveg az építészetben, amely szintén a borítójával, és emellett tematikájával tűnt ki az építéstechnikai könyvek kínálatából. A könyv 2007-ben jelent meg és azóta is vezető olvasmány a témában az egyetemek építészeti szakjain. Mi sem támasztja jobban alá az építéstechnikai könyvek jelentőségét ennél a ténynél. Reith András könyve egyszerűen hiánypótló az üveg és az üvegszerkezet építészeti és építőipíri felhasználásával kapcsolatban. Miről is ír Reith András? A fülszöveg szerint az üveg és az ahhoz kapcsolódó szerkezetek történeti áttekintésétől kezdődően a gyártási technológiákon, beépítési szabályokon és tartószerkezeti felhasználhatóságon, a legfontosabb épületenergetikai adatokon át ad nem csupán elméleti alapot, hanem gyakorlati példákkal beépítési ötleteket is. Óriási előnye, hogy a könyvet hazai szakemberek írták, így nem az idegen szabványoknak megfelelő külföldi szakirodalom fordítása adja a gerincét, hanem a Magyarországon érvényes előírásokra és jogszabályi környezetre támaszkodva ad praktikus tanácsokat és ismeretanyagot az olvasónak.

 

Az utóbbiak szintén azok a tények, amelyek kiemelik ezt a kötetet az építéstechnika könyvek sorából. Akárcsak a Látványbeton esetében, itt is testközeli példákkal és adatokkal ismerkedhetünk, ezért rendkívül életszerű minden, amit leír.

 

Építéstechnika könyvek: Belsőterek világítása

Harmadikként, az építéstechnika könyvek közül, Majoros András Belsőterek világítása című kötetét vettem a kezemben, amely a leírás szerint a belsőterek világítását, mint a belsőtéri vizuális környezetet alakító aktív hatást vizsgálja. A világítás és látás folyamatát abban a rendszerben elemezi, amelynek összetevői az épített környezet, az alkalmazott fény, az emberi látás és a látási igény. Továbbá ez a könyv külön tárgyalja a természetes és a mesterséges világítást is, valamint elemzi az együttes világítás feltételeit, lehetséges és célszerű stratégiáit, az illesztés feltételeit és ennek hatását a világítás energiafogyasztására. Emellett gyakorlati példákat mutat az iskolák, irodák, számítógépes munkahelyek, kiállítási terek, sportlétesítmények, uszodák, üzletek világítására.

 

A világításban rejlő lehetőségek és részletek régóta piszkálták már a fantáziámat, és mondanom sem kell Majoros András építéstechnikai könyvében minden szükséges információhoz hozzájutottam, minden kérdésemre választ kaptam. Ez a könyv nem csupán azok számára hasznos, akik az építőiparban dolgoznak, hanem olyan laikusok számára is, akik lakberendezés, lakásépítés, lakásfelújítás előtt állnak. Számtalan gyakorlatias dolgot ismertem meg, amiknek köszönhetően úgy közelíthetem meg a világítás kialakításának kérdését, hogy az eredmény minél ideálisabb legyen.

Építéstechnika könyvek: Konklúzió

Ez a cikk mindössze hármat mutat be az építéstechnika könyvek közül. Úgy vélem, hogy az építéstechnika könyvek nem csak egyetemi hallgatóknak, tanároknak, szakembereknek íródtak, hanem ugyanolyan hasznosak a mindennapi ember számára is. Az építéstechnika könyvek számos érdekes információt tartalmaznak a különböző anyagokról, technikákról, és emellett olyan eldugott látnivalókra is felhívják a figyelmet, mint a Nemzeti Sportuszoda ugródeszkái. Gondoltad volna, hogy építészetileg ekkora jelentőségük van? Én ebben az uszodában tanultam meg úszni, de érdeklődés helyett mindeddig csak félve tekintettem fel rájuk.