Minek macskabútor a macskának, ha úgyis a dobozban heverészik?

Macskabútor vagy kartondoboz?

A macskák imádnak játszani, otthoni környezetben is imitálják a vadászatot a játék során, szinte „eljátsszák” a becserkészés, üldözés, elfogás menetét. E vadászat során kúsznak, lesben állnak, rohannak, másznak, ugranak. A macskabútor nem csak a szoba macskáknak, de a gazdájuknak is nagyon hasznos kis lakáskiegészítő. Kedvencünk ennek segítségével bármikor kiélheti magát, vagyis eleget tehet mindennapi mozgásigényének, anélkül, hogy kifelé kívánkoznak a lakásból. Tehát a macskabútor elsősorban a szobacicáknak kedvez, de a kinti macskák is örülnek, ha nem csak az udvaron, de bent is egy izgalmas kaparó-és mászási lehetőség vár rájuk. Mi pedig lássuk be, szívesen dicsekszünk a cicánknak szánt legújabb szerzeménnyel, főleg, ha az igazán extravagáns.

 

Kedvencünk formatervezett játszótere még egy nagyon előnyös tulajdonsággal bír. Méghozzá neki köszönhetően a széklábak, kanapék és szekrények kikerülnek a karomélezés repertoárjából. A legtöbb macskabútor ugyanis saját kaparófával rendelkezik. Nem kell a fenekére paskolni, macskaspray-vel sem kell lefújni bútorainkat. A nevelés ugyan hosszadalmasabb, de jóval kifizetődőbb, és a lelki békénk is megmarad. Emellett egy-vagy két szinten heverőként, barlangocskaként is funkcionál.

Cica bútor nagyon sokféle van. A legegyszerűbb változat egy zárt, kis nyílással ellátott fekvő, tetejére pedig kaparófa van erősítve. Vagy éppen fordítva: a kaparófára szerelik a búvóhelyet. A lehetőségek innentől végtelenek: több ülő- és búvóhely, több kaparási lehetőséggel és temérdek rászerelt játékkal. Ezeknek természetesen ára van…

 

Macskabútor helyett nem lehetne leszoktatni a kaparásról?

A macskák ragadozó állatok. A vadászathoz a karmaikat használják, amiket időnként meg kell, hogy élezzenek. Ha veszélybe kerülnek, ezek a karmok mentik meg őket a bajtól is. Ezek a cicák génjeibe kódolt tulajdonságot, nem lehet őket leszoktatni róla. Még a szobacicák sem számítanak kivételnek. Szeretjük vagy sem, ápolni fogják őket, s így izmaikat, inaikat is megmozgatják közben. Tudtad, hogy stressz levezetésként is kaparásznak? Annyi szerepet kap ez a tevékenység az életükben, hogy esélyünk sincs a nevelésre.

 

A karmolászásnak emellett egy másik szerepe is van: így jelölik meg a macskák a territóriumukat, s adják le a szagmintát az esetleges betolakodóknak. Ehhez persze, ha biztosítunk nekik egy megfelelő helyet a lakásban, akkor megmenthetjük a bútorainkat.

 

Milyen macskabútor lenne megfelelő a cicámnak?

A gazdinál senki sem ismeri jobban kedvencének a szokásait. A macskabútorok szerencsére az igényeiknek megfelelően lettek kitalálva. Minden cica szeret kalandozni, ezért a sok platform remek lehetőség arra, hogy macskánk kiélhesse magát. Emellett biztonságos és kényelmes helyet biztosít a pihenésre nekik és még a környezetet is páholyból figyelheti. A félénk cicáknak kiemelkedő igényük van a magas helyekre. Ide nyugodtan visszavonulhatnak és lazíthatnak egyet. Ezen kívül ügyelni kell a jó minőségre is, hogy a bútor ne menjen túl gyorsan tönkre, ne törjön el, hiszen legrosszabb esetben még az állat is megsérülhet. Vagyis irányadó a felhasznált anyag és annak feldolgozása.

 

Bársonytalpú barátunk mérete is fontos szempont. Bizonyos fajták akár a 8kg-ot is elérhetik, s számukra is fontos, hogy kellően méretes, stabil macskabútor legyen a lakásban. Ha pedig 3 vagy annál is több cica él a háztartásban, javasolt több macskabútort beszerezni, mert különben könnyen összeütközésekre kerülhet sor.

A macskabútor minősége az alapjában dől el. Az alap általában fa, mégpedig kemény fa, a  cica bútor pihenő része puha és kényelmes legyen. Éppen ezért általában műszőrméből vagy puha gyapjú anyagból készül a védett búvóhely. A kaparó részek anyaga típusonként eltérő lehet, de minden változat megegyezik abban, hogy igen erős. Vannak kötéllel, kenderrosttal szorosan betekert, zsákvászonnal vagy erős filccel, ritkábban hánccsal bevont macskabútorok.

 

A macskabútor nem érdekli a macskámat

 Lehet, hogy a macskánk az első időben nem sok érdeklődést tanúsít az új, egyedi tervezésű macskabútor iránt. Ilyenkor nincs egyéb dolgunk, mint odacsalogatni őt. Mivel? A macskák ősi kedvencével, a macskamentával. A cicák nem tudnak ellenállni a macskamentának. Ha beszerzünk egy keveset, és a felső platformok egyikére csempészünk belőle, cicánk azonnal ugrani fog és onnantól kezdve le sem tudjuk majd csalogatni onnan fentről. A cicákat megbabonázza az illata, így biztos, hogy a későbbiekben magától fogja keresni a játékot. A rászoktatást segíthetjük jutalomfalatokkal is. Finom falatkák elrejtésével pedig nemcsak megszerettetjük a cicabútort vele, hanem remek elfoglaltság és izgalmas játék is a finom falatok felkutatása.

 

Tegyük a bútort meleg, napos helyre, hogy még kellemesebb legyen a szunditás rajta. A kaparóval kiegészített cica bútor ilyenkor kimondottan praktikus, hiszen ébredés után a szőrmókok imádnak nyújtózni és dagasztani.