A hűtőautó számtalan felhasználásáról

A hűtőautók piaca

A fuvarozás egy igen ősi szakma, gyakorlatilag a kereskedelem legelső formáiban is már megtaláljuk így vagy úgy. Ahogy fejlődött az emberiség, úgy egyre nagyobb távokra, áruk egyre szélesebb kínálatát tudtuk elszállítani. Emlékszünk még micsoda újdonságot jelentett évtizedekkel ezelőtt egy narancs, vagy egy banán? Igaz, nem teljesen a technikai lehetőségek hiányán múlott, ám azt mégis jól példázza, mennyire magától értetődőnek veszünk manapság olyan termékeket a polcokon, amiknek alapvetően még a kontinensünkön sem sok keresnivalója akad.

Ugyanez igaz olyan termékekre, amik valójában kifejezetten romlandóak. Ettél már pangasius filét Budapesten? Hát hol van itt közel s távol pangasius, amit frissen kifoghatna és elhozhatna nekünk bárki is? A Dunában biztosan nem.. Ezeket az ínyencségeket jobbára repülőn, vagy hűtőautókban szállítják nekünk a világ minden tájáról nagy nemzetközi fuvarozó cégek. Így van, a legtöbb esetben még csak nem is a gyártó maga, hanem már egy külön cég az, aki eljuttatja hozzánk a termékeket.

A hűtőautó felhasználási módjai

Talán a leginkább magától értetődő, hogy a romlandó élelmiszereket szállítani csak hűtőautóban lehet. Ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, húsok, tejtermékek, de ezeket sem pakolhatjuk ám csak úgy egymás hegyére hátára. Alapvetően sem keverhetjük őket, egy raktér, egy fajta rakomány. Kétszeresen igaz ez, ha külföldről hozunk be árut, mondjuk olyan egzotikusabb helyekről, ahol teljesen más a mikrobiológiai klíma, mint itthon. Ezeknek az importoknak más szabályai is vannak, amik elősegítik, hogy ne hurcoljunk be betegségeket vagy élősködőket, amik akár emberre, akár a helyi élővilágra káros hatással lehetnek. Az ilyen extrémebb példáktól eltekintve sem engedélyezett keverni a különféle kategóriák szállítását, azon az egyszerű oknál fogva, hogy teljesen másféle baktériumtenyészet jellemzi a zöldségeket és más a húsokat. Ha összevegyítjük, biztosabban romlik meg az áru, ráadásul különféle betegségeknek is sokkal biztosabban lesz táptalaja.

A romlandó áruk mellett vannak olyan termékek, amiket egyszerűen adott hőmérsékleten kell tartani. Bizonyos elektronikai cikkek is ide tartoznak, de legnagyobb piaca a gyógyszereknek, illetve gyógyászati termékeknek van. Hányszor olvastuk, hogy szobahőmérsékleten kell tartanunk valamit, igaz? Hát, amikor egy kamion vág át harmincöt fokban délben az Alföldön az autópályán, akkor bizony elkél egy hűtőautó ahhoz, hogy ez a szobahőmérséklet meg is valósuljon.

Ha jártunk már kertvárosban, talán hallottuk már a csilingelős autók jellegzetes dallamát, ahogy értesítik az ott élőket, hogy megérkeztek, hozták az árut. Ezek is hűtőautók, amelyek mindenféle csomagolt – ezáltal vegyíthető – árukkal járják a településeket. Néha vállalkozók maguk intézik és szállítják ezeket a mirelit termékeket, de jellemző a nagyobb élelmiszerláncolatok képviselőit is megtalálni az utcácskákon. Ők afféle franchise rendszerben dolgoznak, egy flottához tartozik a hűtőautó, az alkalmazott pedig elvezeti a megfelelő címekre.

Hűtőautó a rendezvények hőse

Járt már valaki szabad téri esküvőn? Amikor szinte a semmi közepén – persze baromi szép és idilli környezetben – költjük el éjfélkor a töltött káposztát. Hogy került az oda, hol közel s távol egy konyha sincs? Azt bizony valahogy odaszállították, jobbára ott melegítették. De igaz lehet ez bármelyik fesztiválra is, ahol a gyrosos egy héten át süti nekünk a kebabot, pedig sosem mozdult el. Az bizony csak úgy lehetséges, ha valaki beviszi neki a húst. A hűtőautó számtalan esetben jelenthez megoldást, ha készételt kell ide oda szállítanunk rövid távon. Illetve akkor is, hogyha csak a nyers alapanyagot kell eljuttatnunk valahová.

Speciálisabb esetekben a hűtőautó egyben az árusító furgon is. Ezt legkönnyebben egy fagyis kocsival lehet szemléltetni: egyszerre hűti és frissen tartja az árut, de emellett működhet benne pénztárgép és ki is adhatjuk a fagyit. Csavaros fagylaltot nagyon gyakran adnak ilyen módon, bár azok a hűtőkocsik értelemszerűen aprócskák.

Hűtőautó bérlés

Nem minden esetben van szüksége az embernek állandóan fenntartott hűtőautóra. Azt ugyanúgy karban kell tartani, műszakiztatni, mindenféle engedélyekkel ellátni, mint egy személyautót, nem beszélve az adókról meg autópálya matricákról. Úgyhogy ha nem használjuk ki, a hűtőautó csak viszi a pénzt. Azonban lehet bérelni is ám a hűtőkocsit.

Hasonlóan az autóbérléshez, itt is időtartamokra fizetünk, minél tovább béreljük, annál kedvezőbb napidíjjal. Érdemes megnézni, az üzemanyag benne van-e az árban, ahogy a biztosítás és, hogy hány sofőrre béreljük? Sok esetben jobb, ha két sofőrrel dolgozunk, de egy szimpla oda vissza fuvarnál, ami pár óra alatt megvan, természetesen fölösleges. Amit jó, ha megnézünk, az a töltés. Bizonyos hűtőautók ugyanis képesek megfelelő töltésről működtetni a raktér hűtését, így akkor is hidegen tudják tartani az árut, ha épp nem jár a motor. Ez rendezvények alkalmával, vagy hosszabb utak esetén tud kiváltképp hasznos lenni, amikor a sofőrnek azért aludnia is kell, és nem járathatja a motort egész éjjel.