A gyors fejlődés kulcsa: ilyen a teljesítménydiagnosztika

A teljesítménydiagnosztika fontosságáról

A teljesítménydiagnosztika az egyik legjobb stratégiai lépés, amit az ember megtehet, hogyha gyors fejlődést szeretne látni, vagy csak monitozoni az egészségi állapotát a megerőltető fizikai munkavégzés során. Nem véletlenül választja ezt a lehetőséget gyakorlatilag minden profi sportoló. Nem csak nekik jó döntés azonban, hogyha figyelnek az egészségi állapotukra, hanem valamennyiünknek. Nézzük is meg, hogy magánszemélyként miben segíthet egy ilyen vizsgálat.

Hol végeztessen az ember teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokat?

A teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokat gyakorlatilag bárki el tudja végeztetni egyes klinikákon. Én személy szerint ehhez a SYNLAB-ot tudom ajánlani, mert nem csak több klinikával rendelkeznek az ország területén és számos csomagból tudunk választani, és a teljes egészségi állapotunkról ad számunkra képet, de emellett még online időpontfoglaló rendszerrel is rendelkezik. A teljes ügyintézés tehát nagyon modern és kényelmes, az ember teljes mértékben tud a saját időbeosztásához igazodni, hogy számára a lehető legjobb időben és helyen legyen a vizsgálat. Emellett persze a minőségre sem lehet panasz, hiszen a számos csomag közül mindenki tud számára megfelelőt választani, az egészen kezdő vagy egyáltalán nem sportolóktól kezdve a profikig tehát mindenkinek jó választás ezt a klinikát választania.

teljesítménydiagnosztika_pic3

Mit kell a teljesítménydiagnosztikával kapcsolatban tudni?

A teljesítménydiagnosztika egy olyan vizsgálat, amely egy általános képet ad az ember egészségügyi állapotáról az edzéshez, súlyvesztéshez. Az ember ezeknek az eredményeknek a tudatában tud választani magának megfelelő edzésformát, táplálkozási döntéseket tud megalapozottan hozni. Ez azt jelenti, hogy nem a sötétben tapogatózva kell elkezdenie egy új életmódot, hanem profi segítséget kap mindehhez, és ezek alapján természetesen az eredményei is jók lesznek. A jó és gyors eredmények, a látványos változás pedig még több motivációt ad az ember számára, tehát nem fogja olyan gyorsan feladni az ember az edzést. Legyen szó itt egy bizonyos súly elvesztéséről, vagy éppen arról, hogy az ember eltervez magának egy 5-10 kilométeres futási célt, ehhez azonban folyamatosan felépített állóképességre van szükség, ami a teljesítménydiagnosztika segítségével sokkal könnyebben megvalósítható, és nem csak egy álom lesz, hanem egy jól megalapozott terv.

Profi sportolóknak is teljesítménydiagnosztika

Legyen az ember kezdő vagy profi, a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokra mindig szükség van, vagy legalábbis hatalmas segítséget nyújt. Nem csak egy alapot ad, de rendszeresen végeztetve statisztikai adatokat is közöl az emberrel. Erre építkezve az edző le tudja vonni a következtetéseket az adott edzési tervről, és tudja azokat módosítani vagy teljesen új megoldásokba fogni. A sportolóknak különösen fontos, hogy az egészségi állapotuk folyamatos megfigyelés alatt legyen, hiszen a megerőltető sportteljesítmény nagyobb veszéllyel is jár az ember szervezetére. A legjobb tehát, hogyha inkább félünk mint megijedünk. A folyamatos megfigyelés segítségével könnyen felfedezhetők az eltérések még a kialakulás korai stádiumaiban, így az ember még nagyobb probléma előtt megelőzheti azt.

Mit is tudunk meg a teljesítménydiagnosztikai eredményeknek köszönhetően? Számos információt, például az ember megismerheti a saját pulzus és/vagy watt zónáit. Ennek következményében még az otthoni kondigépeken vagy egy okosóra vagy okoskarkötő segítségével is pontosan meg tudja mondani az edzés során, hogy mely időszak az, amikor a leginkább hatásos az edzés, amikor zsírt éget az ember szervezete, amikor az izmokat erősíti, és persze számos más információval is gazdagabbak leszünk, amelyek alapján könnyebb lesz eldönteni azt is, hogy mely élelmiszercsoportokat milyen arányban válasszunk a napi étkezés során.

teljesítménydiagnosztika_pic2

Milyen gyakran látogassunk el a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokra?

A teljesítménydiagnosztika lényege a folyamatos monitorozás, azonban aki csak egy jó alapot szeretne az induláshoz, annak egyetlen alkalom is megfogja érni. Hogyha azonban nem csak a kezdeti lökéshez nincs elég alapunk, hanem egy kicsit komolyabban szeretnénk venni az egészségi állapotunkat és szeretnénk mindig látni, hogy milyen konkrét eredményeket értünk el a kemény munka által, akkor évente három-négy alkalom is jó döntés lehet. Ez elég ahhoz, hogy egy étkezési szokás vagy új edzésterv kifejthesse a hatását, azonban még nem olyan hosszú a táv, hogy esetleg igazi kárt okozzon. Érdemes tehát három- vagy négyhavonta ellátogatni erre a gyors vizsgálatra, ha megvan rá az ember lehetősége.

A teljesítménydiagnosztika tehát sokféle különböző aspektusban segítheti az egészségtudatosan gondolkozó ember életét, könnyebb és gyorsabb lehet általa a fogyás, az edzésterv pedig hatásosabban fel lehet építve. Fontos, hogy az ember ismerje saját magát, a határait és a lehetőségeit, amihez a teljesítménydiagnosztika éppen elegendő információval látja el az embert.