Mire jó egy fotóstúdió?

A fotóstúdió haszna

„Hogy mire jó egy fotó stúdió bérlés?” – kérdezhetnénk, ha nem fotóztunk volna még soha életünkben műtermi körülmények között.
A fotó stúdió bérlés ezzel szemben nem csak profi fotósok és képzett művészek számára szakmai szükségesség, hanem a kezdő és amatőr szintű, vagy akár a hobbi fotósok számára is kiváló lehetőség, vagy, pedig egy modell számára, aki nem odakint a szabadban szeretné megmutatni magát, hanem nyugodt körülmények között egy fotóstúdió falain belül.

De miért kell fénykép elkészítéséhez fotóstúdió bérlés?

 A fényképek elkészítésének nagyon sok módja létezik, melyek mind valamilyen helyszínhez kötődnek. A fotóstúdió bérlés is egy ilyen lehetőség, ami ráadásul nagyon sokféle helyszín, illetve háttér szolgáltatását képes nyújtani. Tehát egy fotóstúdió bérlés kitágítja azon lehetőségek körét, amelyekkel négy fal között tudunk minőségi képeket készíteni.

fotostudio_pic2
Világos, hogy a fotóstúdió bérlés által olyan helyszínek és fényviszonyok teremtődnek a képeink mögé, amelyeket egymagunk vélhetően nem tudtunk volna kialakítani. Az viszont már csak hab a tortán, hogy a fotó stúdió bérlés olyan fénytechnikai és felszerelési eszköztárat nyújt, amire rengeteg fotós vágyik egy fotó elkészítésekor. 

Fotóstúdió nyáron

A fotóstúdió sokak számára jelent nagy segítséget, hogyha fotózásról van szó, mint erről fentebb is akadt szó. Azonban milyen évszakok azok, amelyek az embereket mondhatni bekergetik a szabadról, hogy inkább négy fal között készítsenek képeket? Nos, mindegyik évszaknak megvan a maga előnye a képek készítése szempontjából, és persze a maguk hátránya is. A nyárra a nagy hőség jellemző, a hosszú nappalok és rövid éjszakák. Előfordulhat csapadék, heves zivatarok, a szél sem csendes ilyenkor. Egy fotóstúdióban állandó hőmérséklet van, légkondicionáló, amely a kinti hőségben is kellemesen hűvös időt biztosít az ember számára. Habár kint csodás képek készülhetnek természetes fénnyel, az árnyékok és a Nap, ha nem megfelelő szögben állnak, mindent elronthatnak, és sokszor órákat is várhat az ember egy jó kép elkészítéséhez. 

A fotóstúdió előnyei

A fotóstúdió előnyei közé tartozik tehát a fotóstúdió lehetőségeinek állandósága. Egy adott helyszín, egy adott kinézet, mindig kényelmes és kellemes hőmérséklet, felszerelések elérhetők, a megfelelő világítási adottságokat mi magunk teremjük meg. Ide egyszerűen csak foglalunk egy időpontot, ami akár az éjszaka közepe is lehet, és máris megvannak a külső feltételek a tökéletes fotósorozat elkészítéséhez.

Fotóstúdió lehetőségek a fővárosban

Budapest méretét figyelembe véve nem meglepő, hogy számos fotóstúdió áll rendelkezésre, ha szeretnénk kipróbálni magunkat ebben a közegben is. Ám érdemes nem az első lehetőségbe berobbanni, mert pláne az első alkalomnál fontos, hogy ügyesen válasszunk. Ilyenkor még természetes, hogy segítségre van szükségünk, nem csak abban, hogy például hol lehet parkolni, vagy milyen bérelhető eszközök vannak helyszínen. Első fotóstúdió látogatáskor sok helyen segítenek akár asszisztensként is előre a beállításokban. Ebből azonban sokkal többet tanulhatunk, hogyha hozzáértő ember segít, aki szakmabeli, és ismeri is behatóan az eszközöket, illetve a tér lehetőségeit.

Emellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen céllal megyünk a fotóstúdió műtermébe? Modelleket fogunk fotózni? Akkor fontos a jó megközelíthetőség és parkolás, illetve az is, hogy legyen egy pihenőtér, öltöző, sminksarok, hiszen egyszerre sokan érkeznek majd, és fontos, hogy zökkenőmentes váltás legyen egy-egy modell között. Ugyanakkor, ha csendéletet szeretnénk fotózni, akkor nyugodtan választhatunk bárhol, kisebb fotóstúdiót is, sőt, olyan időpontban is fotózhatunk, ami nem épp szokványos: a hétköznap éjszakák általában gazdaságosabbak.

fotostudio_pic4

Természetesen az ár sem mindegy. Ha első alkalommal megyünk egy fotóstúdió műtermébe, és még nincs kialakult munkamenetünk, mindenképpen érdemes plusz időt rászánni. Pont az a lényeg, hogy kedvünkre próbálhassuk ki a fotóstúdió adta lehetőségeket, hát ne kapkodjuk el, legyen kellő idő mindennel megbarátkozni. Ha már az ujjunkban van a rutin, könnyebb kiszámolni, hány órára béreljünk. Mindig fontos észben tartani, hogy egy nappal, de van ahol már két nappal a bérelt időpont előtt, lemondani már nem lehet kötbérmentesen. Elvégre ilyen rövid idő alatt másnak már nem biztos, hogy ki tudják adni azt az időpontot, vagy mindazt az időpontot, amit nekünk tartottak fenn.

A kellemetlenségek elkerülése végett annak is érdemes utánakérdezni, hogy az anyagiakat hogyan tudjuk rendezni, pláne igaz ez akkor, ha céges számlát szeretnél: az is plusz idő, ha helyszínen betűztetjük ki a Kft-t.

Végezetül a fotóstúdió hasznáról

Én magam is csak ajánlani tudom a fotóstúdiókat fotózáshoz, ugyanis megvan a privát hangulatuk, mely egy kezdő vagy épp profi fotósnak is nyugtató hatású lehet, illetve egy modellnek is meghozza a nyugodtságot a fotóstúdió kényelme. Ha valaki egy kényesebb, mondjuk budoir témában szeretne képeket, akkor főként javasolt egy fotóstúdió bérlése.