Puha, önfejű felhő: a szamojéd

Folklore a köbön: a szamojéd eredete

Amikor az ember Szibériát emlegeti, sok minden eszébe jut róla, de a szépség nem. Pedig amellett, hogy szibériai tajga lélegzetelállítóan gyönyörű, az ottani nomád törzsek egyike, a szamojéd nép még egy kutyussal is megajándékozott bennünket. A fajta a törzsről kapta a nevét, s már a Kr. e. 1000-s években is jelen volt, sőt, nem is igen változott azóta. Akkor még a fajta a bjelkiers nevet viselte, és fő foglakozásuk a rénszarvas csordák terelése, szánhúzás, néhanapján medvevadászat volt. Persze vastag, puha bundájának köszönhetően időnként ágymelegítő szolgálatot is betöltött. Talán emiatt van az, hogy ez a fajta rendkívül igényli az ember közelségét. Nem is volt kérdéses, hogy ez a kutya nem csak egy munkakutya, hanem családtag volt a nyenyec népcsoport tagjai számára.

Szamojéd kísérője volt Fridtjof Nansen norvég kutatónak is, amikor nekivágott az északi-sark-expedíciójának, ami hosszú távon megalapozta a fajta karrierjét délebben. Állandó társ lett az ilyen utakon. 1909-ben pedig elkészült az első hivatalos fajtaleírás is, Angliában. Hivatalos fajta azonban csak 1913-ban lett. Eleinte még népszerűek voltak a szánhúzó versenyeken, de ma már inkább „csak” a legjobb barátaink.

szamojed2_regina

A szamojéd jelleme

A barátságos, ragaszkodó és intelligens jelzőkkel lehet a legjobban megragadni a szamojéd jellemét. Igazi családi kutya, akit nem szabad (sőt, tilos!) kennelben tartani, mert amennyire szeret, annyira érzékeny is. Mindig a gazdája mellett akar lenni, hacsak az öntudatossága épp nem szól közbe. Bár az esze megvan a dolgokhoz, s gyorsan is tanul, ha nem látja értelmét egy-egy feladatnak, akkor majd a saját feje után fog menni. Pedig a kulcs a szeretetteljes közeledésben, sok-sok dicséretben rejlik. Ennél a fajtánál mutatkozik meg csak igazián a pozitív ösztönzés ereje. Ily módon még vadászösztöne is jól kezelhető – amennyiben olyan barátra lelünk, aki rendelkezik vele. Ezt eredetileg a fajta standardleírása nem engedi, de minden kutyának meg van a saját személyisége.

Nem csak a figyelmet igényli, de a mozgást is. Nem is csoda, ha visszaemlékezünk arra, mi volt a szamojéd feladata a törzsön belül. Egyáltalán nem félénk, s nem agresszív fajta, tehát őrzővédő kutyának teljesen alkalmatlan. Jelzi ugyan, ha valaki a területére téved, de csak azért, hogy meghívja játszani magához. Fontos, hogy a szamojéd ne csak testileg, de szellemileg is kihívások elé legyen állítva minden nap, különben viselkedési problémák adódhatnak. Ha akad egy másik négylábú a családban, akkor az neki örök játszótársat jelent.

Puha felhő, a szamojéd

 A fajta könnyen felismerhető dús, fehér bundájáról. Az eredeti példányok között akadt ugyan barna és fekete is, ma már csak tiszta fehér, fehér-bézs színnel ismerik őket el. Szőre úgy alakult ki, hogy védelmet nyújtson a sarkvidéki hideg ellen, ezért. nagyon dús, helyenként igen hosszú. Emiatt rendszeres ápolásra szorul, ami főleg a fésülgetést jelenti. Hetente egy-két alkalommal elég besegítenünk az öntisztuló folyamatokba. Ezt azért sem érdemes elsunnyogni, mert a fajta szőre csomókban hullik. Fürdetni csak nagyon ritkán, szükséges esetekben szabad, mert érzékeny a bőre a szappanra. 

Középtermetű fajta, ezért lakásban csak akkor érzi jól magát, ha az tágas, s mellette rendszeres látogatója a kutyafuttatóknak.  Kiegyensúlyozott táplálás, kellő foglalkozás mellett sokáig mellettünk lesz. https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Szamojed-678 szerint akár 12-15 évig is élnek.

szamojed3_regina

A szamojéd betegségei

Ha fajtiszta, ha nem, vannak bizonyos betegségek, amelyek jellemzőek rá. A megfelelő tenyésztőtől vásárolt kölykök esetében ritka, hiszen a szülők és az alom is rendszeres szűrővizsgálatokon kell, hogy részt vegyen, de még így is van, ami csak idővel derül ki. Előfordulhat náluk: Diabetes mellitus, Progresszív retinaatrófia, Süketség, Csípőizületi diszplázia, Örökletes vesegyulladás, Törpenövés és Pulmonalis stenosis. Érdeklődjünk mindig felmenők egészségéről, s mi magunk is rendszeresen vigyük kedvencünket állatorvoshoz, hogy, ha van baj, akkor időben lehessen tenni ellene.