Hogyan számoljunk véralkoholszintet?

Ennyi mindent lehet tudni a véralkoholszintről

Tudjuk, hogy az alkohol veszélyes játék, azonban a határt nehéz megtalálni, hogyha valaki nem feltétlenül ismeri az egyes tüneteit a bizonyos véralkoholszinteknek. Azonban kiszámolni azt nem is olyan nehéz feladat, mint gondolnánk, úgyhogy most ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani, és persze pár extra információval is fogok szolgálni, ami az ember segítségére lehet. 

Miért fontos tudni a véralkoholszintet?

Két nagyon fontos szempontból. Az egyik a veszélyes, néha életveszélyes állapot elkerülése, és persze a másik a vezetés. Kezdjük is az elsővel, majd áttérünk a másik szempontra is. 

Az egészségügyi oka a véralkoholszinttel való tisztában levésnek persze az elsődleges szempont mind közül. Elvégre, hogyha az ember túl sokat iszik, és emiatt bajba kerül, az egy igazán kellemetlen módja egy kórházi látogatásnak vagy egyenesen halált is okozhat. Hogyha tudjuk, hogy az egyes szintekre milyen tünetek jellemzők, akkor nem csak a saját testi épségünkért tehetünk, de akikkel együtt iszunk, azokat is le tudjuk állítani, és tudni fogjuk, mikor lesz szükség mentőkre. 

veralkoholszint_pic1

Másrészt pedig mindenképpen fontos abból a szempontból, hogy az emberek jelentős része egy idő után vezetni szeretne autót, azonban nehéz megmondani, hogy pontosan mikor is lehet ezt megtenni. Magyarországon jelenleg zéró tolerancia van, ami annyit tesz, hogy akármennyi alkohol is legyen a szervezetben, az komoly következményekkel jár. 

A véralkoholszintek és a büntetések

Az egyes véralkoholszint értékek befolyásolhatják a büntetés mértékét is. Van egy szint, ami felett más kategóriába kerül a szabálysértés is, úgyhogy erre mindenképpen figyelnie kell az embernek. Az ittas vezetéssel járó vezetésért több fajta különböző bírságra számíthatunk. Ezek közé tartozik a vezetéstől való eltiltás, ami legalább egy teljes hónapra szól, de az csak az igen enyhe esetekben fordul elő, máskor sokkal hosszabb időre lehet számítani, akár több évre is. A vezetéstől való eltiltás történhet egy vagy több kategóriára nézve, úgyhogy az ember, aki bizonyos vezetői szerepet tölt be a munkahelyén, azt könnyen el tudja veszíteni az eltiltásnak köszönhetően. Persze a jogosítványba büntetőpontok is kerülnek, amiket szintén nem lehet megúszni, ezek egy idő után komolyabb következményeket is vonnak maguk után, hogyha több kihágás is történik a jövőben. 

Hogyha ez nem lenne elég, persze pénzbírságra is számítani kell, ami néhány tízezer és akár milliós összegek között is mozoghat. Természetesen minden attól függ, hogy pontosan hogy történt a kihágás, és milyen egyéb körülmények történtek, volt-e vagyontárgy rongálás, baleset, személyi sérülés. Utóbbi esetben akár szabadságvesztésre is lehet számítani, akár szintén éveken keresztül, ezek azonban elég extrém esetek, amit egy józan gondolkodású ember még részegen is be tud látni, és maximum tévedésből ül a volán mögé, amikor már érzésre teljesen jól van, a szervezete azonban még nem dolgozott fel minden alkoholt, amit korábban bevitt. 

Ha pedig visszatérő esetről van szó, akkor lehet számítani esetleg egy extra képzésre, ami a biztonságos vezetésről és a felelősségről tájékoztat, ennek kihagyása vagy nem elvégzése pedig esetleg a vezetői engedély visszavonásához is vezethet, így ezen érdemes jól teljesíteni, és persze megjelenni. 

veralkoholszint_pic2

Az egyes véralkoholszintek

De melyek is az egyes véralkoholszintek? Erről sok információt találhatunk az interneten, hosszas leírásokat, úgyhogy én csak egy kis gyorstalpalót tartanék azoknak, akiknek nincs kedve végigfutni sok oldalt. 

Elsőként a tiszta tudatállapotról beszélhetünk 0,5 ezrelékig, ekkor még nincsenek tünetek. Ha már vannak kisebb jelei az alkohol fogyasztásának, akkor átértünk az enyhe ittasság állapotába. Ez 0,3 és 1,2 ezrelék között mozog, jobb általános érzetet és kényelmesség hoz, de a reakcióidő már csökken a vezetéskor, úgyhogy figyeljünk oda még akkor is, hogyha csak biciklire ülnénk. 

Az ittasság 0,9 és 2,5 között történik, ez a klasszikus részegség állapot, a kiabálások, ölelgetések, sírások véralkoholszintje, amikor minden vicces, és az ember a mosdóig is tántorogva jut el, de azért még nem olyan nehéz megoldani a dolgot, nem fog senki összeesni. Ezután következik a zavart viselkedés 1,8 és 3 között, ekkor már nehéz megérteni, mit is akart átadni a másik a szavaival, és a saját gondolatainknak sem tudunk rendesen szavakat találni. Az aluszékonyság következik be ezután, ez már egy veszélyes állapot, mert az ember kiszolgáltatott másoknak, és könnyen ki lehet zsebelni vagy elhurcolni a nem megfelelő lakásba. Sőt, ha ilyenkor esetleg vissza akarna jönni néhány ital, annak könnyen fulladás lehet a vége. Hogyha ez az állapot nehéz vagy nem rendszeres mély légzéssel párosul, mindenképpen kérjünk orvosi segítséget, mert az azt jelenti, hogy a légzés könnyen leállhat, ami már halálhoz vezethet. 

Hogyha ezeket a véralkoholszinteket jól megismerjük, a következő italozás alkalmával már biztosan nem lesz gond, és segíthetünk azon, aki esetleg túlzásba vitte a dolgokat.